Jom Follow.....

Monday, March 19, 2012

Kerajaan Digesa Memerangi Besar-besaran Jenayah Penculikan

27 Rabiulakhir 1433

Jika kanak-kanak kecil diculik, ibu bapa sering dipersalahkan. Tetapi bagaimana pula jika remaja yang sudah mampu berdikari menjadi mangsa?Apakah ibu bapa juga akan dipersalahkan. Dahlah nak dapatkan pembantu rumahpun kena bayar RM 700 sebulan untuk satu tugasan, gejala jenayah seperti ini yang semakin berleluasa terlalu membebankan  dan meruntun jiwa rakyat.

Terbaru pihak polis telah berjaya menjejaki semula seorang remaja yang telah diculik. Menurut laporan Bernama , seorang gadis berumur 14 tahun yang dilaporkan hilang baru-baru ini berjaya diselamatkan polis Thailand di sebuah stesen keretapi di Bangkok.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor SAC Mohd Adnan Abdullah berkata pihak Kedutaan Malaysia di Bangkok telah berurusan dengan pihak berkuasa Thailand untuk penghantaran pulang gadis itu ke Malaysia.

Dalam satu kenyataan di sini Isnin, Mohd Adnan berkata gadis itu telah menelefon ibunya yang tinggal di Seksyen 18 di sini pada pukul 4.57 petang 12 Mac lepas dan ibunya kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Seksyen 11 di sini mengenai panggilan itu pada hari yang sama.

Mohd Adnan berkata dalam panggilan telefon itu gadis berkenaan memberitahu ibunya bahawa dia dan beberapa orang warga Myanmar itu telah diculik oleh sekumpulan orang, lalu dibawa ke Thailand.

"Bagaimanapun, mereka berjaya meloloskan diri dan diselamatkan polis Thailand pada 11 Mac di Stesen Keretapi Hua Lampong, Bangkok," katanya.

Dan Paling parah isu yang terkini di Kuantan pula, menurut laporan Utusan, seorang pelajar perempuan dipercayai diculik ketika keluar bersama dua adiknya untuk membeli kad tambah nilai prabayar di sebuah kedai telefon bimbit berhampiran rumahnya di Taman Tas di sini semalam.

Ibu mangsa, Nor Mala Mohd. Lazin, 34, berkata, Siti Nur Fatihah Mahadi, 15, pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan keluar dari rumahnya pukul 12 tengah hari bersama dua adiknya, Siti Nurul Aishah dan Mohd. Shahmi Aiman masing-masing berusia 11 tahun.

Kata Nor Mala, dia terkejut apabila dua anak kembarnya itu pulang ke rumah sambil menangis memaklumkan kakak mereka dilarikan orang.

Mangsa dipercayai dilarikan dengan sebuah kereta jenis Honda berwarna gelap oleh tiga individu termasuk seorang wanita tidak dikenali, katanya di sini hari ini.

Kepada pihak yang sering menyalahkan ibu bapa tu, fikir-fikirkanlah sebelum memberi kenyataan kerana anda belum diuji. Apa yang boleh kita lakukan ialah dengan mendesak kerajaan memberikan tumpuan dalam mengatasi masalah jenayah ini. Jika segelintir kita sanggup berhimpun secara halal atau haram bagi menyokong pemimpin yang dianggap anugerah tuhan, maka kenapa tidak boleh melakukan hal yang sama bagi memperjuangkan nasib rakyat.

Wallahualam

 Rujukan - Sumber BERNAMA & Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...