Jom Follow.....

Saturday, March 3, 2012

Aku Dan Denggi

11 Rabiulakhir 1433

Hati penulis amat terusik dan teremosi apabila mendengar kes demam denggi yang semakin meningkat.Ini menerusi laporan Bernama  pada 3 Mac bahawa jumlah kematian akibat demam denggi bagi tempoh dua bulan pertama tahun ini menunjukkan peningkatan membimbangkan apabila mencatatkan 15 kematian berbanding lapan kematian bagi tempoh yang sama tahun lepas.

 Laporan memetik bahawa Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman berkata daripada jumlah kematian itu, tiga daripadanya adalah kanak-kanak.

"Situasi denggi di negara kita tidak begitu baik, kes-kes telah menunjukkan peningkatan yang membimbangkan iaitu lebih dua kali ganda (sepanjang Januari dan Februari tahun ini) berbanding tempoh sama tahun lepas" katanya kepada pemberita pada Majlis Pelantikan Penyelamat Nyawa 2012 di Sekolah Menengah Vakasional Kajang di sini hari ini.

Katanya jumlah kes demam denggi bagi tempoh Januari hingga awal Mac tahun ini juga menunjukkan peningkatan 14 peratus di mana sejumlah 4,453 kes dilaporkan berbanding 3,915 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Bagi mengelakkan kes denggi terus meningkat, Dr Hasan berkata masyarakat perlu memastikan kebersihan di rumah dan kawasan perumahan mereka serta menjalankan aktiviti memusnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

"Jika setiap ahli masyarakat melakukan aktiviti seperti ini, maka lebih banyak nyawa yang dapat diselamatkan," katanya.

Bagi penulis yang telah tiga kali mengalami demam berkenaan, sesungguhnya amat terasa serik apabila mengalami demam berkenaan.Kali terakhir sehingga penulis dimasukkan ke "ICU" dalam keadaan kritikal disebabkan demam berkenaan. Apa yang penting rawatan segera sebenarnya dapat membantu menyelamatkan keadaan dan nyawa dengan izin Allah S.W.T. Bagi yang mempunyai panel perubatan, adalah baik meminta agar ujian darah dilakukan secepat mungkin bagi diri anda mahupun anak-anak dan ujian berkenaan perlu dilakukan berulangkali jika demam panas tidak kebah dalam masa 2 hari ataupun meminta diri anda atau tanggungan anda direhatkan di wad hospital bagi membolehkan rawatan dilakukan secara berterusan sehingga sembuh. Ianya lebih sahih jika anda mengalami gejala demam panas disertai rasa lenguh-lenguh di sekitar sendi di anggota badan.

Wallahualam

1 comment:

  1. mak sedra pun kena jugak baru ni....
    baru kuar dari spital...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...