Jom Follow.....

Sunday, August 7, 2011

China Larang Uighur Berpuasa

Dengan tidak disedari penulis tiba-tiba berasa sebak ketika memandu ke pejabat pada pagi tadi apabila mendengar berita di radio IKIM yang mengkhabarkan bahawa masyarakat Islam Uighur di Urumqi didak dibenarkan menunaikan ibadat mereka. Seterusnya penulis bertemu dengan berita lanjut yang dipaparkan di Utusan Malaysia seperti berikut:

URUMQI 7 Ogos - Bulan Ramadan kali ini tidak bermakna bagi masyarakat Islam Uighur di Urumqi, Xinjiang, barat laut China selepas kerajaan mengharamkan mereka menunaikan ibadah puasa, bersolat tarawih atau menjalankan sebarang aktiviti keagamaan.Penganut Islam di Xinjiang dilarang daripada menunaikan ibadah tersebut selepas kerajaan memaksa mereka menandatangani satu 'dokumen' yang melarang mereka daripada berbuat demikian.

Larangan terbaru itu menekankan lagi layanan buruk kerajaan China terhadap penduduk minoriti Uighur yang sering berdepan tindakan keras pihak berkuasa sebelum ini dan dinafikan hak mereka.
Jurucakap Kongres Sedunia Uighur yang beribu pejabat di Munich, Dilxat Raxit berkata, syarikat-syarikat swasta di sini turut menyediakan makanan tengah hari buat pekerja beragama Islam dan mereka boleh kehilangan kerja atau bonus tahunan sekiranya enggan makan.

"Tokoh agama juga boleh kehilangan lesen menyampaikan ceramah sekiranya mereka mengadakan aktiviti keagamaan atau menyeru penganut Islam berhimpun bagi menjalankan kegiatan agama," katanya kepada agensi penerbitan dalam talian, Eurasia Review.Jelasnya, pegawai turut menyasarkan golongan pelajar beragama Islam dengan menyediakan bekalan makanan semasa waktu rehat sepanjang bulan Ramadan.Seorang penduduk Uighur yang enggan dikenali berkata, restoran-restoran di kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam juga diarah menjalankan perniagaan walaupun ketika hari siang.

"Orang ramai juga sukar memasuki masjid untuk bersembahyang. Mereka perlu menunjukkan kad pengenalan diri dan mendaftar jika ingin masuk ke masjid," katanya.Sehari sebelum Ramadan, seramai 18 maut dan 31 yang lain cedera dalam dua pertempuran etnik terbaru di Xinjiang, dua tahun selepas insiden berdarah di wilayah ini mengakibatkan 200 maut sementara 1,700 yang lain cedera.Xinjiang dicemari pergolakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, melibatkan pertempuran antara etnik Uighur dengan kumpulan majoriti China Han di ibu negara, Urumqi pada Julai 2009. - Agensi

Komen Penulis:

Sememangnya kita turut rasa bersedih atas nasib yang menimpa saudara kita di sana. Kita harapkan agar mereka terus tabah. Seharusnya kita disini perlu bersyukur atas nikmat yang dikurniakan oleh Allah, kerana kita tidak dihalang dari mengamalkan pegangan masing-masing. Namun masih ada dari kita yang tidak mahu bersyukur. Seharusnya menjadi pengajaran dan ikhtibar bagi umat Islam di Malaysia agar menghargai apa yang ada dan terus memperbaikinya dengan berpegang teguh serta bersatu padu antara satu sama lain.

Kepada mereka yang masih suka tuang puasa dan beribadat, maka sama-samalah kita menginsafi diri.Sumber: Utusan Malaysia
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0808&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_01.htm

5 comments:

 1. kat sini pula disuruh puasa,tak nak puasa,sampai ditangkap kerana tidak berpuasa..

  ReplyDelete
 2. kat sini plok kena tangkap sebab tak pose pun masih sempat tersengih lagi..langsung takde rasa bersalah......

  ReplyDelete
 3. Masyaallah sampai mcm tu jadinya kat China ye..nak puasa tapi tak leh..huhuhu

  ReplyDelete
 4. kesian mereka dipaksa untuk tidak memenuhi tuntutan agama.. sedangkan di sini ramai yg di tangkap x berpuasa

  ReplyDelete
 5. laaa..kesian nya dorang.syukurlah kita yg dok kt Malaysia ni.

  http://blogakuummi.blogspot.com/2011/08/perkahwinan-bukan-perlu-cinta-saja.html

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...