Jom Follow.....

Thursday, November 24, 2011

Jangan Menyingung Perasaan Kaum Lain?

KUALA LUMPUR, 24 Nov 2011, Bernama telah melaporkan bahawa anggota perwakilan yang berucap pada Perhimpunan Agung Umno 2011 minggu depan dinasihati agar tidak menyinggung perasaan kaum lain apabila membicarakan agenda Melayu.

 Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan yang memberi ingatan itu Khamis berkata dalam konteks gagasan 1Malaysia, agenda Melayu masih boleh dikembangkan dengan baik tanpa mengguris perasaan kaum lain yang terdapat di negara ini.

 "Di sebalik luahan sentimen yang ingin kita nyatakan, jangan lupa bahawa kita dibumbungi dengan dasar 1Malaysia.

 "Apabila kita beri pandangan tertentu, kita masih perlu memikirkan perasaan kaum lain yang pelbagai dalam negara ini," katanya ketika ditemui selepas merasmikan Festival Seni dan Kebudayaan Universiti Tun Abdul Razak (Unitar) di sini.

 Ahmad berkata Umno sebagai tunjang parti Barisan Nasional perlu memberikan panduan yang bermanfaat dan dihormati oleh semua kaum.

 "Tapi jangan pula kita apabila sudah bercerita tentang gagasan 1Malaysia, lantas kita tak menyentuh langsung tentang agenda Melayu, itu tak betul," katanya.

 "Dalam kesemua empat sidang yang akan berhimpun, jurucakap perlu sedar dan sensitif bahawa kita berada dalam negara pelbagai kaum yang perlu panduan daripada Umno," katanya.

 Seramai 5,447 perwakilan akan menghadiri Perhimpunan Agung Umno 2011 yang akan diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dari 29 Nov hingga 3 Dis ini.

 Mereka terdiri 2,627 perwakilan daripada 191 bahagian di seluruh negara, 944 perwakilan Wanita, 942 Pemuda dan 934 Puteri Umno.

Sumber :BERNAMA

Komen penulis:

Belum apa-apa lagi dah takut menyingung perasaan? Tapi adakah kaum lain ada ingat pesanan berkenaan semasa perhimpunan politik mereka?Masih perlu banyak dilakukan. Antaranya pesanan berkenaan perlu dibuat tanpa memilih bulu. Kerajaaan perlu tegas dengan semua pihak tanpa mengira kaum bagi setiap apa jua provokasi melampau perkauman.

Wallahualam


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...