Jom Follow.....

Monday, November 21, 2011

Bermaruahkah Jika Menang Dengan Cara Provokasi

Berita di Buletin Utama TV3 sebentar tadi melaporkan bahawa bas yang membawa pasukan bolasepak Malaysia diganggu ketika menuju ke stadium. Sesungguhnya perkara ini bukan baru yang sering dilakukan oleh penyokong pasukan Indonesia.

Berita Harian hari in telah melaporkan bahawa Slogan  BERSATU dan bangkit! (United and rising) – semangat murni yang cuba ditampilkan penganjur Sukan SEA ke-26 di Jakarta dan Palembang – Indonesia kini dilihat sebagai omong kosong.Buktinya, di Stadium Gelora Bung Karno, Pusat Bowling Jaya Ancol, Velodrom Rawamangun, Dewan Taekwondo Cibubur - nama Malaysia seakan jijik buat penyokong tempatan yang begitu bersatu dan bangkit mengejek atlit negara dan lagu Negaraku.

Paling meloyakan, kartun dalam sebuah akhbar tempatan pada hari perlawanan Malaysia-Indonesia di peringkat kumpulan yang menampilkan pemain Malaysia seperti banduan dan lanun dengan isu perebutan wilayah antara punca tohmahan berkenaan.

Provokasi di Gelora Bung Karno yang sudah basi dan tidak mampu mempengaruhi mental pemain negara, dijangka akan lebih bingit dan menyakitkan telinga dengan misi membalas dendam serta mengubat ‘sakit hati yang mendalam’ (seperti dikatakan peminat dalam satu temubual radio tempatan) terhadap Malaysia akibat kekalahan di Piala AFF Suzuki tahun lalu.

 Menurut rakan wartawan yang pernah membuat liputan Sukan SEA di hampir semua negara di rantau Asia Tenggara ini, Sukan SEA di Jakarta antara yang paling teruk – terutama dalam sambutan rakyatnya terhadap kontinjen Malaysia. Kontinjen Malaysia yang hadir ke bumi Jakarta seolah-olah musuh ketat yang cuba dimalukan dan dimusnahkan. Bagi penyokong Indonesia, biar mereka tidak dapat emas asalkan bukan Malaysia yang memperolehnya.

Sebagai bangsa yang kental dengan semangat patriotiknya, penulis berpendapat perkara seperti ini tidak seharusnya terjadi. Mengapakah jika melibatkan negara yang mempunyai rumpun dan berkiblatkan akidah yang sama sering diperlakukan sebegini rupa. Mana dia sifat persaudaraan sesama rumpun atau seagama? Kenapa negara-negara lain tidak diperlakukan sedemikian? Kenapa Malaysia? Bak kata salah satu dialog oleh pelawak Indonesia, iaitu Bunyamin S, kenapa? kenapa? why, why?

Pada masa ketika artikel ini ditulis, kedudukan masih lagi 1-1. Oleh itu penulis berharap agar perlawanan ini, walau apa jua keputusan disambut dengan semangat kesukanan. Jika tidak, jika masih asyik meneruskan provokasi, maka jika menangpun, menang dalam keadaan tidak bermaruah.

Renung-renungkanlah...

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...