Jom Follow.....

Saturday, February 2, 2013

Berangan Menang RM 403,715, Rugi RM17,100

21 Rabiulawal 1434

Bancik merasa simpati bila membaca berita dimana seorang guru tadika berusia 36 tahun membuat laporan polis semalam selepas mendapati dirinya ditipu satu sindiket melalui e-mel pada 13 Dis tahun lepas.

Ketua Polis daerah Johor Baharu Utara, ACP Ruslan Hassan hari ini berkata e-mel berbahasa Inggeris itu dari pihak tertentu menggunakan logo syarikat penerbangan AirAsia memberitahu bahawa mangsa memenangi US$130,000 (RM403,715) dalam satu cabutan bertuah di London sempena perayaan Krismas.

Katanya, pihak sindiket itu memberitahu guru tadika itu hadiah tersebut telah siap sedia untuk dimasukkan ke dalam akaun wanita itu melalui Telco Online Bank.

Wanita itu dalam laporannya berkata pada bulan lepas beliau menerima satu lagi e-mel dari pihak yang beralamat malaysiapolice@asia.com menyatakan bahawa siasatan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mendapati cabutan bertuah itu sah di sisi undang-undang.

"Berikutan itu, pengadu telah memasukkan secara berperingkat-peringkat wang sebanyak RM17,100 ke dalam akaun yang diberikan sindiket tersebut untuk mendapatkan hadiah yang dikatakan telah dimenanginya itu," kata Ruslan.

Beliau berkata e-mel dari AirAsia dan PDRM itu adalah palsu dan menasihati orang ramai supaya tidak mudah terpengaruh dengan sindiket cabutan bertuah ataupun gores dan menang.

Maklumat lanjut: BERNAMA

Bancik pernah ditawarkan hadiah lebih daripada RM 2 juta daripada email juga. Namun harus diingat sindiket menggunakan email ini sudah lama dilaporkan berlaku. Tetapi mungkin disebabkan ingin cepat kaya, rata-rata kita terpersona dengan apa yang diumpankan. Kalau tak percaya, anda cubalah buat seminar bagainama hendak jadi kaya. Mungkin anda akan dapat jadi kaya dahulu kerana ramai orang yang ingin tahu bagaimana anda jadi kaya. Anda jadi kaya dahulu kerana anda berjaya kutip yuran daripada mereka-mereka yang mahu jadi kaya.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...