Jom Follow.....

Saturday, September 3, 2011

Mereka Pejuang Sebenar


Utusan Malaysia dan beberapa akhbar lain pada hari ini telah melaporkan bahawa seorang Jurukamera Bernama TV telah meninggal dunia ketika membuat liputan misi kemanusiaan di negara sedang bergolak dengan perang saudara dan kebuluran iaitu di Somalia.

Jurukamera BernamaTV maut


Allahyarham NoramfaizulKUALA LUMPUR 2 Sept. – Jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd Nor, 41, meninggal dunia setelah terkena tembakan curi semasa membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia dan BAKTI di Mogadishu, Somalia, malam ini.

Wartawan BernamaTV, Khairulanuar Yahaya yang turut serta dalam misi itu berkata, kejadian itu berlaku semasa Noramfaizul bersama rakan media elektronik yang sedang menaiki trak dalam perjalanan ke sebuah pusat komersil untuk menghantar berita telah terkena tembakan curi yang mengenai bahunya dan menembusi parunya.

Kejadian itu berlaku pada pukul 10.30 malam waktu Malaysia dan Noramfaizul meninggal dunia semasa menerima rawatan pada pukul 11.07 malam waktu Malaysia (Malaysia lima jam lebih awal dari Mogadishu), katanya.

Khairulanuar seperti dipetik oleh Bernama berkata, tembakan itu ditujukan kepada trak tentera kerajaan yang mengiringi pasukan media dalam liputan berita telah tersasar dan mengena Noramfaizul yang duduk berdekatan tingkap.

Sementara itu, menurut wartawan Utusan Malaysia, Metra Syahril Mohamed yang mengikuti misi kemanusian tersebut ketika dihubungi lewat malam tadi memberitahu, selain jurukamera BernamaTV, jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan (gambar) juga terkena tembakan dan cedera di bahu.

Menurut Metra, mereka ditembak oleh pihak yang tidak diketahui yang dipercayai menyasarkan tentera Kesatuan Afrika (AU).

Tambahnya, kesemua wakil media diarahkan untuk mengemas pakaian dan barang keperluan masing-masing.

Kesemua wakil media yang menyertai misi tersebut pada 28 Ogos lalu dijangka pulang ke tanah air pada 8 September ini dan kemungkinan akan pulang lebih awal malam ini atau esok pagi (waktu tempatan).-Utusan Malaysia

Penulis mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa. Sesungguhnya bagi penulis beliau adalah pejuang kemanusiaan yang sebenar yang sanggup turun membantu insan dan saudara seagama yang sedang kebuluran. Turun ke sana demi cita-cita untuk menegakkan kebenaran dimuka bumi. Berani mati, tidak cintakan dunia dan bukannya hanya bersemangat melalak, melalut umpama bak bagaikan buih pepsi cola atau buih-buih di lautan.Ini amat berbeza dengan segolongan pihak di Malaysia yang tak pernah bersyukur dan sanggup pula mengagung-agungkan pengkhianat negara yang pernah berlaku kejam dan membunuh insan yang tak berdosa. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allayarham. Ameen...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...