Jom Follow.....

Saturday, January 26, 2013

Media AS Beri Liputan Meluas Lawatan Najib Ke Gaza

15 Rabiulawal 1434

Media Amerika Syarikat (AS) di bahagian pantai timur memberikan liputan meluas lawatan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini ke kawasan Semenanjung Gaza di bawah pentadbiran Hamas.

Banyak laporan berita memaparkan gambar Najib, memakai jaket hitam dan seluar kuning air tetapi tanpa tali leher, tiba di Semenanjung Gaza untuk melihat sendiri situasi di kawasan itu.

Bagaimanapun, banyak daripada laporan itu mencadangkan lawatan Najib itu telah dipergunakan oleh Hamas untuk memperlihatkannya sebagai "pendirian menentang Israel".

Malahan, New York Times dalam laporannya menggunakan kapsyen "Hamas Paints Malaysian Premier's Visit as a Stand Against Israel" (Hamas Gambarkan Lawatan Perdana Menteri Malaysia Sebagai Pendirian Menentang Israel), menggunakan gambar menunjukkan Najib sedang keluar dari kereta sebaik beliau tiba di Bandaraya Gaza.

Menurut laporan New York Times, walaupun Najib menyifatkan lawatannya ke Semenanjung Gaza di bawah pentadbiran Hamas sebagai misi kemanusiaan, Hamas memilih untuk menggambarkannya sebagai "pendirian ingkar" terhadap sekatan Israel di Gaza.

"Ini merupakan deklarasi Islam untuk memecahkan kepungan Israel ke atas Gaza," kata Ismail Haniya, Perdana Menteri Hamas, semasa menyambut ketibaan Perdana Menteri Malaysia itu, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Anifah Aman di Rafah, terletak di antara sempadan Gaza dan Mesir.

Walaupun sekatan itu baru-baru ini dilonggarkan sedikit, kebanyakan eksport dari Gaza masih dilarang dan keadaan itu telah mengakibatkan perdagangan luarnya terjejas teruk.

Lawatan Najib turut dilaporkan penerbitan lain seperti World Politics Review, laman web dasar luar berpejabat di Washington DC.

Media AS dalam liputan mereka pada umumnya menyatakan walaupun Najib menyifatkan ia merupakan lawatan kemanusiaan, tuan rumah cuba menunjukkannya sebagai tanda sokongan tidak berbelah-bahagi terhadap Hamas.

Lawatan Najib itu juga dilakukan tatkala Israel sibuk dengan pengundian bagi pilihan raya Parlimen.

Haniya menyifatkan lawatan Najib sebagai "respons rakyat Palestin, Arab dan Islam" terhadap lawatan pada Selasa lepas oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu ke Western Wall di Baitulmaqdis, menurut laporan New York Times.

Haniya dipetik sebagai menggelar Western Wall, dikenali sebagai Al Buraq dalam kalangan umat Islam, sebagai "dinding Arab dan Islam", dan menambah "Baitulmaqdis adalah Islam".

Dalam lawatan lima jam beliau ke Gaza, Najib turut meletakkan batu asas sebuah kolej perindustrian yang dibiayai Malaysia dan juga menandatangani perjanjian dengan kerajaan Hamas bagi pembinaan semula pejabat perdana menteri, yang dimusnahkan oleh Israel pada November semasa pertempuran dengan Hamas.

Maklumat lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...