Jom Follow.....

Wednesday, January 22, 2014

Perlembagaan Negara Perlu Dihormati

21 Rabiulawal 1435

Rakyat Malaysia seharusnya menghormati perlembagaan Malaysia jika ingin terus melihat negara ini dalam kekal stabil dalam tempoh jangka masa yang panjang. Ini kerana, jika ianya melibat sifat manusia seperti kita, beri hak macam manapun, tak akan puas hati juga.

Justeru itu sebagai warganegara yang bertanggungjawab, perlulah ada sikap timbangrasa sebelum mana-mana pihak membuat kenyataan demi kenyataan terbuka yang boleh menyebabkan ada pihak yang sakit hati, terutama dalam mempertikaikan hak-hak kaum yang tertentu yang selama ini sanggup bortoleransi dalam bernegara. Ini merujuk kepada beberapa isu yang timbul sejak kebelakangan ini yang semakin menjadi-jadi di mana pihak bukan Islam dilihat sering mencabar kesabaran Umat Islam di negara ini. Kita juga berharap pihak berkuasa mengambil tindakan secara adil dan tanpa memilih bulu bagi memastikan kestabilan negara terus dipelihara. Pihak berwajip diharapkan jangan hanya berani mengambil tindakan penagkapan dan pendakwaan kepada pihak umat Islam sahaja, sedangkan pihak bukan islam , setiap isu yang diapi-apikan  diselesaikan hanya dengan permohonan maaf sahaja.

Hentikanlah penindasan terhadap perasaan umat Islam. Cukup-cukuplah apa yang sedia ada yang sedang berlaku yang masih belum dapat diselesaikan di beberapa buah negara.

Wallahualam


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...