Jom Follow.....

Saturday, July 27, 2013

Perhimpunan Agung UMNO 2013: UMNO Perlu Terus Bela Melayu

18 Ramadhan 1434

Kebelakangan ini, suara dan sebarang yang dilakukan oleh orang-orang Melayu sering diperlecehkan. Apa yang orang Melayu buat semuanya salah dan tak elok. Parti-parti politik yang berlatarbelakang Melayupun tak berani bersuara. Terbaru ialah di mana ada pihak yang bukan Melayu telah mencetuskan polemik baru yang mempertikaikan langkah sekolah meletakkan tempat bilik persalinan sebagai isu perkauman, sedangkan niat pihak pentadbir sekolah adalah baik. Tiada pula tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa ke atas pihak yang menghasut membuat fitnah dan berbaur perkauman?

Hal yang sama juga berlaku di GLC-GLC kerajaan di mana pentadbir-pentadbir Melayu dipandang rendah dan diperlekehkan. Sebaliknya pemimpin-pemimpin Melayu di GLC sendiri yang diberikan tanggungjawab dilihat seolah-oleh lebih mempercayai bukan Melayu, walaupun bukan Melayu itu dilihat oleh ramai pihak  tidak tahu membuat kerja sebaliknya hanya pandai membodek. Jika ini berlaku di GLC-GLC, maka tak tahulah apa yang berlaku di bukan GLC dan di organisasi bukan Melayu.  Persepsi negatif yang dilontarkan kepada orang Melayu perlu dibenteras.Jika ianya dibiarkan, orang-orang Melayu akan terus berada dalam keadaan rendah diri dan tidak mempunyai keyakinan untuk bersaing di pelbagai bidang dalam merebut dan menikmati sumber kekayaan negara.

Senario ini lambat laun akan mencetuskan fenomena "api dalam sekam" di kalangan orang Melayu dan ianya dilihat tidak baik untuk kestabilan negara dalam jangkamasa yang panjang.Orang-orang Melayu terutama pemimpin perlu berani dan lantang bersuara , tidak kiralah parti apapun.Yang salah tetap salah dan yang difitnah perlu dipertahankan.Yang ditindas, lebih-lebih lagilah perlu dibela.

Pemimpin UMNO dilihat lebih ke depan dalam mempertahankan kepentingan orang Melayu. Jangan jadi bacul dalam memperjuangkan orang Melayu kerana sudah terbukti, majoriti orang bukan Melayu tidak akan mengundi calon-calon UMNO. Kalau ini tak dapat dilakukan, maka janganlah menawarkan diri bertanding pada Perhimpunan Agung UMNO yang akan diadakan tak berapa lama lagi.

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...