Jom Follow.....

Friday, August 15, 2014

BN Selamat Kerana Pengalaman Khalid Ibrahim Dibakulsampahkan PR

25 Syawal 1435

BN seharusnya menarik nafas lega kerana pengalaman Tan Sri Khalid Ibrahim ketika bersama Tun Mahathir dan pemikir negara sebelum ini diketepikan. Ini adalah kerana beliau adalah merupakan salah satu watak yang telah menaikkan Permodalan Nasional Bhd selama ini. Tindakan PKR memecat beliau membuktikan bahawa pengalaman dan keupayaan beliau mentadbir negeri telah dibakulsampahkan. Ini secara tidak langsung mengekalkan status kuo dan monopoli keupayaan BN memerintah negara dengan tersusun dan sistematik jika dibandingkan dengan pembangkang di peringkat nasional.
Tan Sri Khalid Ibrahim

Antara yang terbaik ialah penglibatan beliau dalam perang saraf dalam inisiatif merampas semula aset negara dari genggaman penjajah British iaitu melalui peristiwa yang dinamakan "Dawn Raid" iaitu pengambilalihan syarikat Gutherie secara senyap di Bursa Saham London pada tahun 1981. Sila rujuk blog : SINI untuk rujukan dan pembacaan lanjut.

Pengalaman Tan Sri Khalid dalam inisiatif berkenaan tidak boleh diperkecilkan. Maka adalah tidak menjadi kehairanan dengan langkah politik yang beliau sedang ambil sekarang yang dilakukan dengan cara beliau sendiri. Memegang jawatan MB dalam keadaan yang rapauh dalam tempoh yang agak lama merupakan suatu kejayaan bagi beliau dan membuka satu dimensi baru dalam politik Malaysia. Apapun, PR nampaknya telah memandang rendah ataupun enteng keupayaan sebenar Tan Sri Khalid dalam berpolitik yang menyebabkan kerajaan PR diheret ke dalam polemik yang masih tidak berkesudahan ketika ini.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...